Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Η ΕΜΕ Εύβοιας τίμησε τον Δημήτρη Χριστοδούλου


Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Π.Ε. Εύβοιας, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, το Παράρτημα Εύβοιας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας τίμησε τον κορυφαίο Έλληνα μαθηματικό Δημήτρη Χριστοδούλου.


Εκ μέρους των μελών και του Δ.Σ. της ΕΜΕ Εύβοιας, ο Πρόεδρος Ιωάννης Ρίζος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Καθηγητή Χριστοδούλου, προσφωνώντας αυτόν καταλλήλως.


Η βράβευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πολύ πετυχημένης εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κανήθου με την υποστήριξη και την αρωγή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ΕΜΕ Εύβοιας.


Ο Δημήτρης Χριστοδούλου έλαβε το Διδακτορικό του στη Φυσική από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Princeton (ΗΠΑ) το 1971, σε ηλικία 20 ετών! Η έρευνά του αφορά τις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις, τη Γεωμετρική Ανάλυση, τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, και τη Δυναμική Ρευστών. Από το 1971 έως το 1972 υπήρξε μεταδιδακτορικός υπόστροφος στο Caltech (ΗΠΑ) και το 1972-1973 διετέλεσε Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την περίοδο 1973-1983 υπήρξε ερευνητής στο CERN (Ελβετία), International Center for Theoretical Physics στην Τριέστη (Ιταλία), στο Max Planck Institute του Μονάχου (Γερμανία) και στο Currant Institute (ΗΠΑ). Από το 1983 έως το 1988 ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Syracuse (ΗΠΑ) ενώ από το 1988 έως το 1992 ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Courant Institute. Εκλέχθηκε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton το 1993, όπου και έμεινε έως το 2001 οπότε και μετακινήθηκε στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) στην Ελβετία, ως Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής. Το 2011 εκλέχθηκε Επίτιμος Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Καθηγητής Χριστοδούλου έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Μεταξύ αυτών είναι, το Μετάλλιο Otto Hahn στη Μαθηματική Φυσική, το Βραβείο Mac Arthur στα Μαθηματικά και τη Φυσική, το Αριστείον Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Bocher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρίας, τον Ταξιάρχη του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Αριστείο Μποδοσάκη, το Βραβείο Βασίλης Ξανθόπουλος, το Chaire d’Etat του College de France, και το Shaw Prize in Mathematical Sciences. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου